Omurga Hastalıkları

Boyun Fıtığı

Boyun yeterince korunmadığı durumlarda disk dokusunun
suyunu kaybedip sert bir hal alması ise boyun fıtığını oluşturuyor.


Boyun fıtığı; boyun omurlarının arasındaki kıkırdağın omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi sonucu oluşan hastalıktır. Omuriliğe ve kola uzanan sinirlere baskı yapar. Omurların arasında boynun hareketi sağlayan diskler; iki kemik dokunun birbirine temas etmesini engellerken aynı zamanda omurga yani kemiklerin üzerine binen yükü de azaltır.

Omurganın boyun kısmı, boyun omuru olarak adlandırılan yedi adet kemikten oluşuyor. Omurların arasında da, boynun hareketlerini sağlayan “disk”ler yer alıyor. Diskler, içerdiği su ve kollajen yapı sayesinde omurga, yani kemiklerin üzerine binen yükü azaltıyor. Aynı zamanda, iki kemik dokunun birbirine temas etmesini de engelliyor. Boyun yeterince korunmadığı durumlarda disk dokusunun suyunu kaybedip sert bir hal alması ise boyun fıtığını oluşturuyor. Yani dejenere olan disk dokusu boyun fıtığı başlangıcı demektir. Disklerin içinde bulunan yumuşak yapının ya da kemiklerin doğal yapısının bozulması ile kola veya omuriliğe giden sinirlerin üzerine binen baskı hastalarda boyun fıtığı belirtilerinin başlamasına sebep oluyor.

Boyun fıtığında kesin tanının konulabilmesi için ayrıntılı nörolojik muayene gerekir. Uygun radyolojik incelemeler ve gerekli olan durumlarda ise uygulanan sinir elektrosu tetkiki yani EMG yeterlidir.

Ellerinizi güçsüz hissediyorsanız, boynunuz ve çevresi ağrıyorsa yüksek ihtimal boyun fıtığı belirtisi ile karşı karşıyasınız. Peki, boyun fıtığı belirtileri nelerdir?

BOYUN FITIĞI BELİRTİLERİ

  • Ensede ağrı, kas spazmı, boyun hareketlerinde kısıtlılık

  • Enseden kollara bazen de göğse ve sırta yayılabilen ağrı

  • Kollar ve ellerde uyuşma hissi

  • Baş dönmesi, kulak çınlaması, gözlerde sinek uçuşması, bulantı, konsantrasyon bozukluğu gibi semptomlar

  • Kol ve ellerde kas gücü azalması

  • Ağrı özellikle gece uykuda aşırı artış gösterir.

BOYUN FITIĞI NEDENLERİ

  • Boyun fıtığı; uzun süre bir yerde oturmak (masa başında, televizyon karşısında ve araçta uzun süre oturma gibi), sağlıksız oturuş şekilleri, ağır kaldırma, kontrolsüz yapılan spor, boynu kütletmek, klima altında uzun süre kalmak, ıslak saçla durmak, genetik faktörler, ani ve ters hareketlerde bulunup omurlardaki disk zedelenmesinden olur.

  • Boyun fıtığı; yapısal özelliklere, genetik faktörlere ve sigara kullanımına bağlı olarak görülebilir. Özellikle genç yaşlarda sigara kullanımında bulunan kişilerde boyun yapısının kısa sürede bozulduğunun gözlemlenmiştir.

  • Boyun fıtığı sonradan gelişen bir hastalık olduğu gibi ailesel yatkınlığı olan da bir hastalıktır. Ailede boyun fıtığı vakaları varsa diğer kişilerin boyun fıtığı olma riski fazla oluyor. Bu kişilerin yastık seçimlerinde dikkatli olması, ortopedik yastık tercih etmeleri gerekiyor.

  • Boyun fıtığı yapısal özelliklere bağlı da ortaya çıkabiliyor. Boynu uzun ve ince olan kişiler, boynu kısa olan kişilere oranla daha fazla risk altındadır. Bunun nedeni ise uzun ve ince boyuna sahip olan kişilerin kas yapılarının daha zayıf olmasıdır.

BOYUN FITIĞI BAŞ AĞRISI YAPABİLİR

Ense kaslarının kasılmasına neden olan boyun fıtığı, baş ağrınızın sebebi olabilir. Baş ağrıları genelde uykusuzluk, stres, göz hastalıkları, sinüsler ya da genetik hastalıklardan kaynaklanabileceği gibi, boyun fıtığı belirtileri arasında da karşınıza çıkabilir. Bu durumda ağrınızı hafifletecek bir ılık banyo yapmanız Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanları’nca tavsiye edilir.

BOYUN FITIĞI TEDAVİSİ

Boyun fıtığı belirtileri ile karşılaşan kişi önce doktora gidip gerçekten boyun fıtığı olup olmadığına baktırmalıdır. Boyun fıtığı tanısı konulduktan sonra boyun fıtığı tedavisine geçilir.

Hastalığın durumuna göre ağrı kesici hap, kas gevşetici krem ve evde egzersiz önerilir. Ağrılar ve elde hissedilen güçsüzlük geçmemişse tedavi sürecine fizik tedavi dâhil edilir.

Tüm bu yöntemlerin işe yaramadığı durumda ise ameliyat gerekebilir.



Sağlık Bilgi Köşesi

Sağlık ve cerrahi alanındaki en son gelişmeler, yenilikler ve sağlıklı yaşam ipuçları hakkında bilgi edinin. Prof. Dr. Serkan Şimşek’in klinik çalışmaları ve sağlık dünyasından haberlerle donatılmış bu bölüm, sizi güncel tutmak için burada.


© 2024 Moya Danışmanlık. Tüm Hakları Saklıdır.